1. powered by Surfing Waves

Ubuntu 12.4 - Revolucija besplatnog OSa

Discussion in 'PC Gaming and hardware/software' started by howler, Jun 19, 2012.

 1. vix

  vix SHIROHIGEEEEE

  472
  61
  28
  To što je u VLC-u štiklirano da koristi GPU, ne znači da radi :). Priča je užasno komplikovana i stvarno ti treba magična kombinacija GPU + dekoder + renderer + player pri kojoj sve radi kako treba. To što se svi busaju da podržavaju hardversku akceleraciju, možeš da okačiš mačku o rep.
   
 2. meca dobric

  meca dobric Well-Known Member

  1,416
  233
  63
  Meni je na nVidia GTS250 sa xbmc pod linuxom gpu decoding radio odmah nakon instalacije dok sam mpc-hc na win morao nesto da podesavam po tutorijalu. Za linux nVidia drajvere sam slicnog stava kao vix, ali nisam hteo da ispadnem dezurni ATI hejter. :)

  Btw, zanimljivo da unigine graficki benchmark-i daju frejm vise na kubuntu 12.04.1 nego na win7. :) Mozda im nisu ista default podesenja.
   
 3. howler

  howler Well-Known Member

  2,786
  783
  113
  U vezi instalacije...Ja sam Ubuntu instalirao na postojeca C: particija na kojoj je vec bio instaliran Win7. Imao 60gb slobondog mesta, Linux je samo uzeo deo od toga i kreirao svoje particije.
  Instalacijom sam izveo sa "LiLi USB creator" Najbolji tool za kreiranje USB instalacija.
   
 4. Sol-Badguy

  Sol-Badguy Active Member

  1,202
  1
  38
  @howler - kako si linuxu dao od te particije?

  Probao sam sad sa live usba - nisam zadovoljan brzinom, a zbog nedostatka pluginova neke stvari nisam ni mogao da testiram.

  Možda da odradim privremeni dual-boot pa da vidim da l' je bolje kad diže sistem sa HDDa...
   
 5. vix

  vix SHIROHIGEEEEE

  472
  61
  28
  @howler - kako si linuxu dao od te particije?

  Probao sam sad sa live usba - nisam zadovoljan brzinom, a zbog nedostatka pluginova neke stvari nisam ni mogao da testiram.

  Možda da odradim privremeni dual-boot pa da vidim da l' je bolje kad diže sistem sa HDDa...  Brzinom čega konkretno? O brzini ne možeš ništa da prosudiš koristeći Live sistem jer je mnogo činilaca u igri. U tvom slučaju postoji mogućnost da grafički čip nema drajvere i da se koristi generički VESA drajver. U tom slučaju ništa od bilo kakve vrste grafičke akceleracije. Proveravaj ostale stvari tipa funkcionalnost.

  Programe (uključujući kodeke, Flash itd.) možeš da instaliraš i na Live sistemu ali se sve to drži u memoriji pa ne smeš da preteruješ. Od 2GB RAM-a, 1GB se odvaja za podatke Live sistema. Moraš prvo malo da se upoznaš sa repozitorijumima. Ne znam kakvo je trenutno stanje sa Live sistemima ali ranije su repozitorijumi u kojima se nalaze kodeci bilo isključeni pa ih je potrebno uključiti. Potraži "Software Sources". Da, nisi rekao da li podižeš Kubuntu (KDE) ili klasičan Ubuntu (Unity)?

  Tebi su drajveri za grafički čip od presudnog značaja a njih možeš da instaliraš samo na instaliranom sistemu - zato sam predložio onu mogućnost da instaliraš sistem na USB flash. U teoriji (a i u praksi) drajveri za grafički čip mogu da se instaliraju i na Live sistemu ali ti je potrebno znanje kako se žonglira sa kernel i X server modulima kako bi naživo aktivirao drajver. Kako se to radi ne mogu da ti objasnim jer tako nešto nisam ni pokušavao sa ATI grafičkim čipovima pa ne znam napamet šta sve mora da se uradi. Možda zvučim ko papagaj ali sa nVidiom je i to relativno lako izvodljivo :).

  Znači, što se tiče brzine, za sada ne obraćaj toliku pažnju jer to može mnogo da se promeni instalacijom sistema i potrebnih drajvera. Za sada gledaj samo na funkcionalnost i da li se snalaziš.
   
 6. howler

  howler Well-Known Member

  2,786
  783
  113
  Odredujes to dok setiras instalacijom. Bootiras USB, drugi ili treci korak ti je taj partitioning
  Imas ovde sve
  https://help.ubuntu.com/community/WindowsDualBoot
  Posle toga cini mi se treba se kreirati MasterBoot nanovo kako bi Kompjuter gledao oba sistema...Mada cini mi se ja nisam nista setirao
  Najoblje ako imas bitne stvari na taj netbook, Backup na sve pa onda eksperimentiraj
   
 7. Sol-Badguy

  Sol-Badguy Active Member

  1,202
  1
  38
  Probao sam Ubuntu, dakle ne Kubuntu. Dalje, snalazim se sasvim fino - ovaj netbook je zapravo i došao sa ubuntuom (mislim da sam u drugom ili trećem postu u ovoj temi opisao kakvo je stanje bilo) ali sam ubrzo prešao na win7, ali ne pre nego što sam jedno nedelju-dve izvrteo ubuntu + sam pre toga na desktopu koristio Mint KDE (Gloria valjda). Snalaženje nije problem :). I na Mintu je bilo par stvari koje je bilo potrebno čačkati iz terminala pa je google pomogao.

  U pravu si što se drajvera tiče - about this computer kao grafiku drži "unknown". Međutim, nije samo u tome stvar - činilo mi se da generalno sistem sporije reaguje kada pristupam folderima i sl. nego što je to slučaj sa win7.

  E sad, zato sam i pitao howlera kako je oslobodio mesto sa C particije, ali kontam da ću malo pobrisati krša sa neke od ostalih, nesistemskih particija, oko 20GB i tih 20GB tokom instalacije dati Ubuntuu. Ima li nešto na šta posebno treba da obratim pažnju jer bih ipak voleo da teram neki dual boot radije nego da odmah skočim u ubuntu na (koliko-toliko) slepo?

  Pokrenem live USB, umesto try idem na install i on će sam dati da particionišem neparticionisane GBe?

  @Howler - sad ću to da izučim. Problem je što nemam na šta da backupujem podatke. I da imam desktop računar ne bih mogao jer netbook ima 320GB dok ovaj drugi samo 160GB :lol:
   
 8. Mrakoslava

  Mrakoslava Local estrogen

  825
  55
  28
  Ja prvi put cujem da je linux sporiji od windowsa, apsolutno nema sanse:D
   
 9. vix

  vix SHIROHIGEEEEE

  472
  61
  28
  Probao sam Ubuntu, dakle ne Kubuntu. Dalje, snalazim se sasvim fino - ovaj netbook je zapravo i došao sa ubuntuom (mislim da sam u drugom ili trećem postu u ovoj temi opisao kakvo je stanje bilo) ali sam ubrzo prešao na win7, ali ne pre nego što sam jedno nedelju-dve izvrteo ubuntu + sam pre toga na desktopu koristio Mint KDE (Gloria valjda). Snalaženje nije problem :). I na Mintu je bilo par stvari koje je bilo potrebno čačkati iz terminala pa je google pomogao.  Priča je malo duža:

  1) Grafičko okruženje Unity koje koristi Ubuntu je sporo inače kao što sam ranije pomenuo.
  2) Nemaš grafičke drajvere pa se koristi VESA. Automatski loše grafičke performanse.
  3) Ako se dobro sećam, od 12.10 verzije izbacili su Unity 2D pa se koristi Unity 3D. S obzirom da nemaš drajvere a da je za Unity 3D potreban OpenGL, OpenGL se "emulira" softverski što dodatno opterećuje procesor. Automatski dodatno sporije radi.


  U pravu si što se drajvera tiče - about this computer kao grafiku drži "unknown". Međutim, nije samo u tome stvar - činilo mi se da generalno sistem sporije reaguje kada pristupam folderima i sl. nego što je to slučaj sa win7.  Pristup NTFS particijama iz Linux-a je sporije nego iz Windows-a. To je normalno i ne može bolje. Biće bolje onog dana kada M$ otvori za javnost specifikacije NTFS-a i napravi kernel modul za Linux (čitaj nikad). S druge strane, Linux sa svojim fajlsistemima kao što je EXT4 radi brže nego Windows sa NTFS-om.


  E sad, zato sam i pitao howlera kako je oslobodio mesto sa C particije, ali kontam da ću malo pobrisati krša sa neke od ostalih, nesistemskih particija, oko 20GB i tih 20GB tokom instalacije dati Ubuntuu. Ima li nešto na šta posebno treba da obratim pažnju jer bih ipak voleo da teram neki dual boot radije nego da odmah skočim u ubuntu na (koliko-toliko) slepo?  Brisanje krša nije jedini problem. Kao što sam ranije napomenuo, particije inače nisu predviđene da im se menja veličina. Neki fajl sistemi tipa NTFS su posebno osetljivi na to. Promena veličina particija kako je u današnje vreme izvedena je urađena pomoću štapa i kanapa i nije garancija uspeha. Obrisati nepotrebne podatke sa particija ne znači automatski da će particija moći da se smanji. Kada se podaci upisuju na particiju, oni se ne upisuju redom nego se razbacivaju preko cele particije. Teorijski bi mogao da izbrišeš sve podatke sa particije osim jednog fajla i ako se taj fajl fizički nalazi negde na kraju particije, nećeš moći da je smanjiš jer taj fajl mora prvo nekako da se prebaci negde ranije na particiji i fajlsistem adekvatno ažurira. Alati koji rade takve stvari su oportunistički i mogu ali ne moraju da uspeju.

  Ono što treba da uradiš je da obavezno bekapuješ podatke a zatim particije prepraviš nekim alatom. Prepravljanje možeš da izvedeš i iz Live sistema. Alat kojim možeš da obaviš sve, zove se GParted. Kad budeš siguran da je sve uspelo, da Windows i dalje radi i da si dobio 20 ili koliko ti treba GB neparticionisanog prostora, onda od tog neparticionisanog prostora napravi dve particije. Jedna sa sistem i jedna za swap. Swap ti ne treba veći od 2GB. Za prvu particiju odaberi fajlsistem EXT4, za drugu swap. Tek nakon toga pređi na instalaciju.


  Pokrenem live USB, umesto try idem na install i on će sam dati da particionišem neparticionisane GBe?  U installer-u kada ti ponudi da particionišeš disk, obavezno odaberi "Manual". Ja se lično ne uzdam u to da mi installer prepravlja particije. Kad dođeš do sledećeg koraka, treba da izabereš prvu od one dve napravljene particije, da kažeš da ih ne formatira i da izabereš mount point "/". To je to. Sad možeš da budeš miran da će sve da ide kako treba :).
   
 10. Sol-Badguy

  Sol-Badguy Active Member

  1,202
  1
  38
  Herp. Počeo instalaciju, a pre toga preko windosovog partition managera smanjio C disk za 20 GB. Pokrenem installer, kad ne da da od tih 20 GB napravim novu particiju. Kaže "unusable". Google kaže da je problem u prevelikom broju particija (imam 3 + nekih 100MB... boga pitaj o'kle, ali mislim da je windowsovo maslo). Ima li načina da zaobiđem ovo? Ne želim da skroz izgubim win7 niti podatke koje imam na preostale 2 particije?
   
 11. Mrakoslava

  Mrakoslava Local estrogen

  825
  55
  28
  Cudno. I ja sam ranije imala po 3-4 particije i cepkala cak i samo 6GB za linux... A da izbrises tu particiju od 20GB i napravis novu u linux installeru? Ne znam dal si ovo vec probao, verovatno jesi ali reko da probam.
   
 12. vix

  vix SHIROHIGEEEEE

  472
  61
  28
  Ako imaš 4 primarne particije onda je to problem. Da bi zaobišao problem, moraš da obrišeš jednu od (nesistemskih) primarnih particija i napraviš jednu extended particiju. Unutar extended particije praviš jednu ili više logičkih particija. Nažalost, nema drugog rešenja.

  Naime postoji ograničenje kada se koristi takozvana MBR šema particionisanja. Mogu da postoje 4 primarne ili 3 primarne i jedna extended particija. To je generalno ograničenje nevezano za Linux ili Windows.
   
 13. Sol-Badguy

  Sol-Badguy Active Member

  1,202
  1
  38
  @Mrakoslava - upravo to sam i probao, ali problem je što, kao što vix reče, izgleda da nisu moguće više od četiri primarne particije odnosno nije moguća nijedna particija ukoliko već postoje četiri primarne.

  Dođavola. S obzirom da nemam eksterni rezač niti neograničene količine (odnosno 100GB) fleš drajvova, izgleda da od moje instalacije ubuntua nema ništa, za sad barem. Za dobrim delom podataka ne bih žalio, ali jedno 20ak GB su mi bitni... Ništa, malo sam se igrao. Probaću ponovo kad se dočepam rezača na desktopu.

  Hvala svima na pomoći i opširnim odgovorima :)
   
 14. vix

  vix SHIROHIGEEEEE

  472
  61
  28
  Win 7 je kriv za sve :). Od Win 7 (ili možda Viste?) sistem pravi minimum dve particije. Jedna je "System Reserved" na koju Windows smešta bootloader a druga je za sam sistem. Pošto ljudi uobičajeno prave još dve particije za podatke, ispucaju sve 4 primarne particije. Kad hoće da instaliraju Linux, dobiju šipak. Namerna sabotaža kažem ja :p. Dok je bio XP, ide jedna particija za sistem i dve za podatke i ima fore za još jednu particiju da se napravi.
   
 15. Sol-Badguy

  Sol-Badguy Active Member

  1,202
  1
  38
  ^pa to, vidim ja tih stotinak MB se vodi kao particija a nigde je nema. A vidiš, zaista se ne sećam da sam pre, čačkajući sa instalacijom i reinstalacijom XPa ikada naišao na tu fantomsku particiju :D.

  Kako funkcioniše instaliranje na usb stick, prednosti-mane?


  EDIT: Ubaciću ubuntu preko wubija, čisto da vidim kako se ponaša. Ako mi se baš dopadne - snaći ću se već za moje podatke. Ako ne, nikom ništa.
   
 16. vix

  vix SHIROHIGEEEEE

  472
  61
  28
  Instalacija na USB flash ima sve prednosti instalacije na HDD pod uslovom da ti je flash dovoljno velik da ne predstavlja ograničavajuć faktor. Pored toga ne zahteva prepravljanje particija, nema zezanja oko bootloader-a, brzo se podiže, prenosiv je na druge računare itd.

  Mane? Skraćuje radni vek flash-a jer često, da ne kažem stalno, vrši neki upis i čitanje.
   
 17. Vampir

  Vampir Well-Known Member

  1,353
  94
  48
  Fin je Ubuntu ali dzaba bre kad nema drajvere za moj laptop. Ne radi mi graficka (nvidia), ne radi mi pravilno scroll na touchpadu, baterija manje traje, nemogu da nateram 3G USB modem da radi....
   
 18. Sol-Badguy

  Sol-Badguy Active Member

  1,202
  1
  38
  Instalirao preko wubija. Čas se vuče, čas je brz, ali ajd', rekoh da instaliram i drajvere za grafiku pa da onda vidim konačan utisak. Međutim, skinem poslednje drajvere sa ATIjevog sajta i pokrenem run fajl onako kako sam našao na netu, instaliram drajvere i po restartu me dočeka prazan desktop (odnosno ima 1 fajl koji sam tu stavio) i unity se ne pokreće. Po netu ljudi pričaju kako su uklonili fglrx, ali ja kada probam uninstall preko terminala on kaže da takva aplikacija ne postoji i ne može se stoga ni obrisati, a reset komanda za unity je "zastarela"... iliti pandan toj reči na engleskom.

  Wat do?
   
 19. vix

  vix SHIROHIGEEEEE

  472
  61
  28
  A što si instalirao drajvere tako? Regularan način je da se instaliraju drajveri preko "Software Center"-a. Nađi "Software Sources" pa "Additional Drivers". Prvo ćeš naravno morati da ukloniš ove drajvere koje si instalirao. Pogledaj dokumentaciju koja dolazi uz drajvere.

  To je i glavni problem sa vlasničkim ATI drajverima. Oni rade OK kad rade ali ih naterati da rade iz prve je muka živa. Zato se drajveri instaliraju iz unapred pripremljenih paketa za Ubuntu (ona "Additional Drivers" opcija) a ne pomoću installera sa sajta AMD-a.

  Još jedan razlog što preporučujem KDE. Unity koristi Compiz kompozitor prozora i čim on zakaže, poljubiš prazan desktop. KDE-ov kompozitor prozora KWin je mnogo tolerantniji i ako ne može da radi kompoziciju prozora koristeći GPU, prećiće u klasičan "nekompozitovani" mod.
   
 20. ELIPS

  ELIPS Deadpool

  2,737
  2
  38
  Hocu i ja da probam Ubuntu, deluje mi zanimljivo, oticicu kod druga da mi instalira, samo imam jedno pitanje: koju verziju da skinem? Vidim da tamo postoji 12.04 long term support koja ce imati support u periodu od 5 godina i 12.10 verzija koja ce imati support od 2 godine ali ima neke nove funkcije.

  Hvala.
   
 21. stale

  stale bowel disruptor

  4,101
  1,261
  113
  Ako hoces samo da probas i nije ti bitno da za 3-4 god mozes da updateuje softver bez reinstalacije onda 12.10
   
 22. Sol-Badguy

  Sol-Badguy Active Member

  1,202
  1
  38
  Resio sam problem kompletnom reinstalacijom. Na ATIjevom sajtu je pisalo da koristim "aticonfig --uninstall" komandu što sam i uradio, terminal izbacio sve ok. Ja rebootovao - opet isto. ATI dalje govori o kopiranju originalnih xorg fajlova što veze nemam niti strpljenja da radim preko terminala u 4 ujutru pa sam reinstalirao sve. Ovoga puta, bez ikakvih problema (pre je bio problem što se posle prvog restarta pojavljivao ekran sa crno-belim vertikalnim trakama). Instalirao fglrx, ali opet nisam zadovoljan. Drajveri za zvuk su retardirani i na windowsu, ali ovde mi potpuno ubiju zvuk kad ne koristim slušalice (na windowsu se nekad pogube, ali na kratko je ok). HDMI izlaz registruje na koji monitor kačim netbook ali ne dozvoljava 1920x1080 kao rezoluciju. Video playback je manje-više isti, ali možda najviše me nervira generalna tromost i neintuitivnost - kliknem sa strane da otvorim neku aplikaciju i onda ikona svetli blago i tako par sekundi dok se aplikacija ne pokrene, a nekad se pokreću i dosta duže od "par sekundi". Nemam osećaj da, sem animacije utiskivanja dugmeta, se išta događa - kursor to nikako ne indicira i pošto ume da prođe i po 15-30 sekundi do otvaranja nečeg jednostavnog poput software centra neretko kliknem još jednom i onda moram da gasim višak otvorenih aplikacija. I, instalacija preko softver centra - zlo i naopako. Vlc od 21MB skine onoliko koliko mojoj konekciji treba, logično. Međutim, sama instalacija (applying changes) je bolno spora, mislim da sam jutros čekao 5-6 minuta da je kompletira i to me užasno nervira.
  E sad, mislim da je ovaj hard disk u netbooku na 5200 rpm + kada se uzme u obzir princip rada wubij možda se dosta ovoga što mi smeta može eliminisati. Da li bi zaista bilo tako - ne znam, ali ubuntu preko wubija na ovom netbooku mi je maltene neupotrebljiv.

  Kontam da bih mogao na desktopu da zamenim win7 ubuntuom, on je em jači, em ne znam šta ću više od nedostatka prostora jer sistemski disk samo jede i evo, pojede svih dodeljenih mu 30GB. Kontam da se Ubuntu ne bi bunio s toliko prostora. No, otom potom.

  Probaću kasnije danas i kubuntu, čisto reda radi, pa videti kako se on ponaša...
   
 23. pulzarokkit

  pulzarokkit The Machine

  541
  7
  18
  Probaj bolje Mint Cinnamon ili Mint KDE
   
 24. Sol-Badguy

  Sol-Badguy Active Member

  1,202
  1
  38
  Osvrnuo sam se na Koderov thread i probao EasyPeasy i Zorin 6. Ovaj prvi je drljav sa drajverima a i interfejs mi ne odgovara. Međutim, Zorin je fenomenalan. Uz to je još i napravljen da što više olakša prelaz sa win 7 :D.

  Probao sam i lite i core verziju i core mi više odgovara, kako zbog lepšeg interfejsa tako i zbog utiska da je u pitanju kompletniji sistem od "ogoljenog" litea + u core verziji zvuk radi bez problema od samog početka dok sam u lite verziji morao za svaki program da podešavm ponaosob gde da gura zvuk i opet ga nekako nema kad probam da ga proguram preko HDMI kabla. Oba svakako lete, a kako i ne bi kad su ovo sys reqs:

  For the GNOME based versions (non Lite):
  700 MHz x86 processor
  3GB of Hard Drive space
  376 MB of system memory (RAM)
  Graphics card capable of 640x480 resolution
  Sound card

  For the LXDE based versions (Lite):
  266 MHz x86 processor
  2GB of Hard Drive space
  128 MB of system memory (RAM)
  Graphics card capable of 640x480 resolution
  Sound card

  Elem, ostao je samo jedan problem. Mislim da je prevashodno povezan sa hardverskom akceleracijom videa i načinom na koji se Zorin bakće s njom - naime u winu mogu da pustim 2 YT prozora i radiće iole ok - sve preko toga je crkavanje, iako u flashu stoji hw accel štikliran. U Zorinu - jedan YT prozor ume da štuca. Isto tako, izvesne video fajlove koje win pušta bez problema (preko VLCa doduše) Zorin ne može nikako da iznese, dok druge gura nešto bolje (lošije se snalazi sa npr yify kompresovanim snimcima). Dakle, ima li neko neko rešenje za nameštanje hw accel? Ili ako ne - šta bi mogao biti problem?

  Izgleda mi da sam sistem koristi hw accel za interfejs jer je pun nekih transparentnih i tranzicionalnih efekata koji rade izuzetno fino, ali čim pustim neki snimak cpu usage skače na ~ 99% i čak i kad i u VLCu i Gnome playeru (mislim da je on default) štikliram hw accel, opet ne radi.

  Nisam probao doduše da instaliram još uvek catalyst, sutra ću, kasno je sada, ali da li se uopšte preko njega može uraditi nešto po tom pitanju?

  Trenutno koristim neki palm... nešto driver... zaboravih.
   
 25. ELIPS

  ELIPS Deadpool

  2,737
  2
  38
  Evo, instalirao sam Ubuntu 12.10, za sad sve radi odlicno, dosta brze nego Windows 7. Ali, nervira me to sto npr. ne mogu da skinem KMPlayer, koji je moj omiljenji player; ne mogu da skinem YouTube Downloader HD; ne mogu da skinem ACDSee za pregled i editovanje slika; ne mogu da skinem Bittorrent. Sve ove programe koristim svakodnevno. Jel postoji neka Ubuntu alternativa za sve njih? Skinuo sam VLC Player ali mi ne odgovara, ne mogu da skacem po 5 sekundi napred-nazad pomocu strelica a to najvise koristim kod nekog playera.

  Also: pojeo mi je 94GB D: particije i nigde ne mogu da pronadjem te izgubljene gigabajte.
   
 26. Sol-Badguy

  Sol-Badguy Active Member

  1,202
  1
  38
  ^preko čega si instalirao? Wubi te sam pita koliko GB hoćeš da mu daš.

  Ako si mu dao da sam preraspodeli mesto - onda je on sam napravio svoju particiju koja je drugačije tipa od onog koji windows očitava pa ukoliko probaš da te "pojedene" gigabajte sagledaš iz Windowsa nećeš imati sreće.

  VLC player iako nema takvo preskakanje je opet za par klasa iznad KMplayera. Probaj SMPlayer, Dragon, Gnome player. Valjda neki od njih ima šta tražiš.

  Za youtube downloader ne znam, torrent klijenata imaš - to je bar lako izguglati... ili lepo potražiti u softver centru unutar samog ubuntua, za editovanje slika vidim da dosta hvale gimp, pa izvoli. Trebalo je da se informišeš o programima koji ti trebaju pre instalacije Linuxa.
   
 27. ELIPS

  ELIPS Deadpool

  2,737
  2
  38
  Nisam preko Wubia nego standardno, narezao sam ISO na DVD, stavio u BIOS-u da mi se prvo bootuje iz CD-Drivea i instalirao normalno... Pitao me je installer tokom instalacije za particije, ali mi je registrovao samo HDD (750GB), a ne particije koje sam napravio u sedmici. Nadao sam se da ce tih 94GB biti pomereno u neku trecu particiju koju ce samo Ubuntu da koristi, ali nazalost, nije bilo tako. Nigde ne mogu da nadjem sistem, to je cudno. Aplikacije se izgleda mogu deistalirati samo preko prodavice, am I right?
   
 28. Sol-Badguy

  Sol-Badguy Active Member

  1,202
  1
  38
  Gde tražiš sistem? Preko windowsa ili?

  Čudo pa nije registrovao lepo odvojene particije... i tih 94GB bi trebalo da je ubuntu odvojio za svoje potrebe, formatirao u njemu potreban filesystem koji, kao što rekoh, windows ne može da očita, i sad tu obitava :D

  Elem - aplikacije je najlakše tako obrisati, mada, ako ti baš zatreba (recimo instaliraš neki sjeban driver ili nešto slično), možeš i preko terminala, ako kojim slučajem ne možeš da pristupiš "prodavnici", ali otom potom.
   
 29. ELIPS

  ELIPS Deadpool

  2,737
  2
  38
  Ok. Jeste da je sistem brzi ali nisam nesto preterano odusevljen, mislim da sam za dzabe potrosio svoje vreme i memoriju. Koristicu ga ja u svakom slucaju svakodnevno, pa ako mi se bas i ne svidi, nadam se da cu moci lako da ga deinstaliram i da mi to nece uticati na nijednu particiju na hard disku, odnosno da mi se nista nece obrisati...
   
 30. ELIPS

  ELIPS Deadpool

  2,737
  2
  38
  Koje sranje je baterija na ovome, pisalo mi 1:10 minuta, ja mislim pa se zeza, nakod 15-ak minuta koriscenja baterija mi je pala na 72%, dok mi na sedmici traje po 4-5 sati... Cudno da je na Ubuntu tako slaba.
   
 31. stale

  stale bowel disruptor

  4,101
  1,261
  113
  Ubuntu12.10 je toliko dobar da mi je doslo da razlupam kompjuter. :flame:

  Kod sestre na kompu vec par godina trcao mint. Iako je slabija masina sve je odlicno radilo. Ext particija za mint, podaci na ntfs. Al mintu istekao support pa kao dobar brat odlucih da joj stavim Ubuntu (kao fensi UI i ta sranja).

  I pokrenem ja instalaciju stavim da mi snimi preko minta. Sve ok prolazi.
  Podize se sistem, loguje se... bum grafika pobenavila sve razmuljane strafte. Divota. Udjem u konzolu install nvidia drivera. Ok sad radi, al compiz+unity koce zesce, flash video secka... al aj reko da probam neki video da pustim da vidim kako filmovi rade...
  Os ku*** ubuntu je odlucio da meni ustvari ne trebaju 2 particije nego da je bolje da imam jednu, a podaci pa kome to jos treba.

  I posle utrosenih pola dana OS laguje, flash laguje, slike otisle, dokumenti otisli... meni dodje da retardima koji se deru pored mene u busu razlupam glavu... prosto divota...
   
 32. Sol-Badguy

  Sol-Badguy Active Member

  1,202
  1
  38
  ^mislim da vix pomenu da je ubuntu 12.10 izbacio 2D Unity i ima samo 3D, a neko drugi mi je preporučio Kubuntu ili novi Mint (kubuntu provereno radi lepo i na slabijim mašinama a i Zorin se takođe odlično pokazao, a zasnovan je na Ubuntu 12.04)

  A ček, nije da nije video ntfs particiju nego je potpuno obrisao?

  Inače, i ja sam sa ATI grafikom u svakoj distribuciji, sem Zorin 6.0 lite, imao problema sa flashom i puštanjem snimaka.
   
 33. stale

  stale bowel disruptor

  4,101
  1,261
  113
  ^mislim da vix pomenu da je ubuntu 12.10 izbacio 2D Unity i ima samo 3D, a neko drugi mi je preporučio Kubuntu ili novi Mint (kubuntu provereno radi lepo i na slabijim mašinama a i Zorin se takođe odlično pokazao, a zasnovan je na Ubuntu 12.04)

  A ček, nije da nije video ntfs particiju nego je potpuno obrisao?

  Inače, i ja sam sa ATI grafikom u svakoj distribuciji, sem Zorin 6.0 lite, imao problema sa flashom i puštanjem snimaka.  Verovatno cu joj za koji dan staviti kubuntu ili noviji mint posto je ovako slabo upotrebljivo.

  A particiju je obrisao i pripojio ext particiji koju sam vec imao, naravno bez ikakvog prompta :)
   
 34. Sol-Badguy

  Sol-Badguy Active Member

  1,202
  1
  38
  A prilikom instalacije si izabrao onu prvu opciju, tipa da instalira preko postojećeg OSa i sve sam odradi dalje ili si mu zadao šta i kako od particija da koristi (pitam pošto sam planirao da na desktopu pređem na ubuntu)?
   
 35. stale

  stale bowel disruptor

  4,101
  1,261
  113
  A prilikom instalacije si izabrao onu prvu opciju, tipa da instalira preko postojećeg OSa i sve sam odradi dalje ili si mu zadao šta i kako od particija da koristi (pitam pošto sam planirao da na desktopu pređem na ubuntu)?  Isao sam preko onog snimi preko onog da instalira preko postojeceg i tu sam se i zeznuo, jer sam racunao da ce iskoristiti postojecu ext particiju i da nece dirati ntfs :(
  [hr]
  Sad sam za inat instalirao kod sebe na desktopu :) Isao na rucno podesavanje particija, sve radi odlicno i bez prop ati drivera.
   
 36. meca dobric

  meca dobric Well-Known Member

  1,416
  233
  63
  ^mislim da vix pomenu da je ubuntu 12.10 izbacio 2D Unity i ima samo 3D, a neko drugi mi je preporučio Kubuntu ili novi Mint (kubuntu provereno radi lepo i na slabijim mašinama a i Zorin se takođe odlično pokazao, a zasnovan je na Ubuntu 12.04)

  A ček, nije da nije video ntfs particiju nego je potpuno obrisao?

  Inače, i ja sam sa ATI grafikom u svakoj distribuciji, sem Zorin 6.0 lite, imao problema sa flashom i puštanjem snimaka.  Verovatno cu joj za koji dan staviti kubuntu ili noviji mint posto je ovako slabo upotrebljivo.

  A particiju je obrisao i pripojio ext particiji koju sam vec imao, naravno bez ikakvog prompta :)


  Stavi kubuntu, skacuce ikonice. :) Ima svojih neintuitivnosti, ali moze da se istrpi.
   

Share This Page